Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Τρύπα του όζοντος



Τρύπα του όζοντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης πάνω από την Ανταρκτική μειώνεται σε πάχος. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Βόρειο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος έχει σαν αποτέλεσμα την ονομαζόμενη "τρύπα" στο στρώμα του όζοντος. Λόγω του ότι το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία.Επίσης αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη μας και βοηθάει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.

H ‘’Τρύπα του όζοντος’’


Η ‘’Τρύπα του όζοντος’’ ένα φαινόμενο, που συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και σήμερα. Το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης, πάνω από την Ανταρκτική δεν έχει κλείσει εντελώς και μειώνεται σε πάχος.

Διερωτώμενος για την σημερινή μορφή του στρώματος του όζοντος, ο Hans Βlokland, ολλανδός ανεξάρτητος δημοκρατικός εκλεγμένος στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι το στρώμα του όζοντος σταδιακά αποκαθίσταται.

«Χάρη στα μέτρα ελέγχου που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την απαγόρευση της χρήσης των ουσιών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος παρατηρείται ότι, σταδιακά έχει αρχίσει να μειώνεται το εν λόγω φαινόμενο», δήλωσε ο Hans Βlokland.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι μια από τις πιο πετυχημένες διεθνείς συμφωνίες που έχουν γίνει για το περιβάλλον. Η παγκόσμια παραγωγή και χρήση των ουσιών, που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος, έχει μειωθεί κατά 95% από το 1988 που είχε εκτοξευτεί κατακόρυφα.

Υπολογίζεται ότι για να αποκατασταθούν τα μέσα επίπεδα του όζοντος και τα επίπεδα του πάνω από την Ανταρκτική χρειάζονται περίπου 40 χρόνια ακόμα.

Αναφορικά με τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα ελέγχου που προβλέπει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, ο Hans Βlokland επισήμανε ότι οι έλεγχοι θα αποτρέψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ‘’τρύπας του όζοντος’ ’στην υγεία του ανθρώπου.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς το όζον προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, πχ. αυξάνει την συχνότητα καρκίνου του δέρματος, την δημιουργία καταρράκτη και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα οικοσυστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

5 μέρες ματα τις πλημμύρες στην Εύβοια!!!!!!!!!!!

ΛΑΜΨΑΚΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Χαλκίδα ο Λίλας ποταμός-

Εύβοια Αμάρυνθος